Tips en tricks Ekseeko en KVG Verzekering Vergoeding Taakverdeling

 

Handige tips en tricks...

Ga je mee met Ekseeko als vrijwilliger, zet je dan schrap voor superactiviteiten met geweldige gasten! Hier vind je wat tips en truckjes die het voor iedereen nog fijner en gemakkelijker kunnen maken.

cool Ekseeko = fun!
Maak plezier want daarvoor zijn we bij Ekseeko! Wees positief en amuseer je, zie onze gasten graag: ze zijn het waard en je krijgt zoveel terug! Ze hebben misschien een beperking maar doen hetzelfde graag als jij.

cool Kusjes en knuffels
Kusjes, omhelzen en knuffelen kan, maar leg zelf je grenzen en geef die ook duidelijk aan door te zeggen wat je leuk vindt en wat niet. Als één van onze gasten aangeeft verliefd te zijn op jou of je krijgt hierover duidelijke signalen, maak dan zo snel mogelijk duidelijk hoe jij erover denkt, voelt.

cool Stil en onopvallend
Sommige van onze gasten zijn nogal stil en onopvallend, maar ook zij genieten van de activiteiten en van aandacht. Vergeet ook hen niet!

cool Eenvoudig
Maak je taal eenvoudig en spreek traag en duidelijk wanneer nodig, maar vergeet niet: al onze gasten zijn jongeren en jongvolwassenen, spreek hen ook zo aan!

cool Euhhhhhhhhh!?
Ook duidelijkheid in wat je zegt of doet is heel belangrijk. Zorg ervoor dat de gasten je goed begrijpen. Vraag desnoods of ze je verstaan hebben. Wanneer je zelf iets niet begrijpt, mag je hen zeker vragen om het nog eens te zeggen!

coolKom, ik zal dat wel doen
Bied enkel hulp waar nodig: wat onze gasten zelf kunnen, laat je hen zelf doen. Vraag daarom met wat en hoe je kan helpen, bijvoorbeeld bij toiletsituaties, in- en uitstappen van de auto of bus, bij eten en drinken, …
Vermijd betuttelend of “verzorgend” over te komen: jij bent er om mee plezier te maken en af en toe een handje te helpen waar nodig.

cool Op stap met een blinde

- Kondig aan wat je gaat doen, pak een blinde niet onverwacht en bruusk vast of vermijd onverwachte harde geluiden.

- Heb je nog een arm in reserve? Een blinde zal met plezier bij jou inhaken! Let op: hij houdt best jouw arm vast en niet omgekeerd, anders zou hij jou moeten leiden ...

- Opstapjes en afstapjes zijn altijd wat tricky. Verwittig van tevoren wanneer ze eraan komen (ook al zijn ze ongelooflijk klein) en vertraag wat wanneer je er bent. Voor de blinden is het het duidelijkst wanneer je eerst zelf het trapje op of af gaat. Aan je arm kunnen zij dan voelen hoe groot het trapje is.

- Trappen, een categorie apart! Bij een trap zeg je dat er een trap is en laat je de blinde de leuning vasthouden. Zo kan hij alleen de trap op. Als er geen leuning is, zeg je best hoeveel treden er zijn of tel je ze terwijl je samen de trap oploopt.

- Let zelf op hindernissen naast je en in de hoogte daar waar de blinde loopt en kondig ze aan. Niets zo vervelend als een blinde die tegen een verkeersbord knotst ...

- Duw nooit een blinde voor je uit, hij weet absoluut niet wat er gaat komen. Is de deur of de doorgang te smal, laat de blinde dan achter je lopen. Hij kan je dan bij de schouder nemen.
- Geniet luidop! Is er iets moois te zien, iets grappigs of spectaculairs tijdens een wandeling, een autorit, een voorstelling ... geniet dan luidop. Niets zo fijn voor blinden als jou horen beschrijven wat er allemaal te zien is. Jij bent hun ogen!

- Onze blinden houden van babbelen, knabbelen en gezellig een glaasje drinken maar vraag ze toch ook eens om te bewegen, bijvoorbeeld een dansje te “placeren” samen met jou.